utorak, 22. prosinca 2015.

MOJ HOBI

Moj hobi je nogomet.Treniram ga od svoje 8 godine.Treniram u Nk Galgovu.Za nogomet su ti potrebne tenesice ili kopačke i lopta.Volim nogomet zato što se volim družiti s prijateljima i zabavljati se.Uz igranje nogometa volim si i pogledati utakmice u nogometu.Najbolji nogometni klub mi je FC Barcelona,a najbolji igrač mi je Lionel Messi.Igrajući nogomet osvojio sam brojne nagrade.Imam i još mnogo hobija koji su npr. igranje igrica,vožnja bicikla te uređivanje ovog bloga.To je to o mojim hobijima!!! :)

subota, 19. prosinca 2015.

Astrid Lindgren

Rođena 14.studenog 1907. u Stockholmu.Djela su joj prevedena na gotovo osamdeset jezika, objavljena u više od sto zemalja što je nedvojbeno svrstava među najpopularnije pisce književnosti za djecu.
Odmalena je njezin talent bio izražen te su joj od ranog djetinjstva proricali da će biti spisateljica.Godine 1944. je knjigom Britt-Marie lättar sitt hjärta (Britt-Marie otvara svoje srce) osvojila drugo mjesto na natjecanju što ga je raspisala nakladnička kuća Rabén & Sjögren.Nakon njene smrti 2002.
Švedska je vlada osnovala književnu nagradu njoj u sjećanje, koja nosi njeno ime. Iznosom od 5 mil. švedskih kruna to je najveća nagrada za književnost za djecu.

Jichak Rabin

Rabin je brzo napredovao u redovima izraelske vojske te je 1964. postao načelnik glavnoga stožera.Godinu dana nakon rata okončao je vojnu karijeru i preuzeo mjesto veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama.
 Godine 1992. vratio se na čelo Laburista i nakon izbora postao predsjednikom vlade.Na mirovnom skupu 1995. ubio ga izraelski ekstremist a njegova će smrt biti nenadoknadiv gubitak bliskoistočnom mirovnom procesu.

George Orson Welles

Rođen 6.svibnja 1915. u Los Angelesu.Smatra se jednim od najvažnijih dramskih umjetnika dvadesetog stoljeća, a 2002. u izboru Britanskog filmskog instituta proglašen je najvećim filmskim redateljem svih vremena.
Građanin Kane je jedini Wellesov film za kojeg je našao sredstava i nad kojim je imao potpunu kontrolu do konačne verzije.Zarađujući najviše preko glume, reklama i pripovijedanja. 1975. je osvojio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta, kao treća osoba kojoj je to pošlo za rukom nakon Johna Forda i Jamesa Cagneyja.Welles je umro u 10. listopada 1985. svom domu u Hollywoodu od srčanog udara.

Amelia Earhart

Američka pionirka avijacije i borac za ženska prava.Rođena 24.jula 1897.Amelia je prva žena koja je tromotornim avionom preletjela (kao putnik) sjeverni Atlantik između 17. i 18. juna 1928. s pratiocem pilotom Wilmerom Stultzom.

 Međutim tu nikada nije sletjela. Nakon nekoliko radio kontakata sa zemljom avionu se gubi svaki trag.64 aviona i 8 ratnih brodova američke vojske su učestvovali u potrazi, više od 402.000 km² Pacifičkog oceana je pretraženo a sve to je koštalo od prilike 4 miliona US-Dollar-a u tadašnje vrijeme je to vrijedilo kao danas 100 miliona dolara. Amelia Earhart je proglašena „nestala, vjerovatno mrtva“. 1938 je u njenu čast na Hovland ostrvu izgrađen svetionik.


SAM U KUĆI 2: IZGUBLJEN U NEW YORKU

Sam u kući 2 je  režirao Chris Columbus. Glavni glumac je Macaulay Culkin.Radnja sam u kući 2
zbiva se u New Yorku, film je snimljen 1992 godine. Glavni glumac Kevin išao je na putovanje una Hawaje, ali je Kevin slucajno otišao na drugi avion za New York gdje su ga dočekala da stara prijatelja 
koja su ga lovila po cijelom New Yorku. Kevin je otišao u hotel gdje je spavao. Otisao je do kuce svoje 
strine i strica ali njih nije bilo doma. U kuci od strine i strica napravio je puno zamka za dva lopova. 
dva lopova su lovili Kevina po cijeloj kući , napokon je Kevin izasao iz kuće i pobjegao do parka ali 
su ga dva lopova pratila no Kevina je spasila bezkućnica uz pomoć golubova. došla je policija i 
uhapsila dava lopova. Kevin je otisao do velikog bozicnig drvca tamo se molio, onda ga je majka pronasla Kevina i Kevije je bio jako sretan što je vidio svoju majku. Sam u Kući je moj najbolji film
zato što kevin radi puno zamki za lopove i meni se to jako sviđai fora mi je to.Glavni glumac je   Macaulay Culkin

  

FACEBOOK

Facebook je internetska društvena mreža, koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli emđusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnoga druga sveučilišta, srednje škole i velike kompanije diljem svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 1.230,000,000 aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanjafotografija, s više od 14 milijuna novih dodanih fotografija dnevno.



VATROGASAC

Kada ču odrasti bit ću vatrogasac zato kaj su oni jako cool, oni svaki dan spašavaju ljude od vatre 
voze se u fora crvenim kamionima.Jednog dana ću biti vatrogasac jer bi volio spšavati bezpomočne 
ljude od vatre.Kada ću postati vatrogasac vozit ću se u crvenom kamionu i gasiti vatru.Od malena 
sam se igrao vatrogasca.